Novosti

Završen projekat tehničke pomoći IPA 2011 u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi


U četvrtak, 12. maja 2016. svečano je obilježen završetak projekta tehničke pomoći IPA 2011 "Jačanje kapaciteta hrvatske Agencije za plaćanja u pripremi za nove ZPP i ZRP reforme“, u kojem je KING ICT učestvovao kao dio konzorcija za realizaciju ovog zahtjevnog zadatka.

Cilj projekta bio je završiti pripreme hrvatske javne uprave i institucija u sektoru poljoprivrede kako bi se osigurala provedba reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zajedničke ribarstvene politike (ZRP) u Hrvatskoj u programskom periodu 2015-2020.

Prethodno, KING ICT je bio dio konzorcija koji je za Agenciju za plaćanja u okviru projekta tehničke pomoći IPA 2007 „Jačanje kapaciteta Agencije za plaćanja“ po tačno određenim kriterijima uspostavio Integrirani administrativni i kontrolni sistem (IAKS), preko kojeg sve zemlje članice EU zaprimaju, obrađuju i kontrolišu direktna plaćanja poljoprivrednicima.

Projekat tehničke pomoći IPA 2011 bio je nastavak nadogradnje Integriranog administrativnog i kontrolnog sistema i dokazao je kompetenciju KING ICT-a na tom području te potvrdio strateško partnerstvo kompanije s Agencijom za plaćanja u izgradnji sistema preko kojeg će u ovoj godini biti isplaćeno 3,4 milijarde kuna poticaja poljoprivrednicima.

Isplata poticaja provodi se kroz složenu proceduru u kojoj se svaka promjena u vrsti i obimu poticaja mora provesti kroz informacioni sistem. Prema procjeni međunarodnih stručnjaka agencija za plaćanja u poljoprivredi, Hrvatska se nalazi u samom vrhu po kvaliteti sistema koji je za Agenciju za plaćanja razvio KING ICT.

Prilagodba sistema Agencije za plaćanja u skladu s reformom evropske poljoprivredne politike

U upravo zatvorenom projektu KING ICT je izveo prilagodbe informacijskog sistema koje je Agencija za plaćanja bila obavezna provesti slijedom opširne reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU za period od 2014. do 2020. godine.

Temeljem kompletne revizije sistema za administraciju i kontrolu direktnih plaćanja te plaćanja u ruralnom razvoju, provedena je nadogradnja svih neophodnih modula.

Uspješno su implementirane sve potrebne promjene u sistemima ARKOD, AGRONET i u drugim administrativnim i kontrolnim modulima, kako bi se poljoprivrednicima, zaposlenicima u regionalnim uredima i inspektorima omogućilo korištenje više funkcionalnosti u odnosu na prvobitne verzije sistema.

Trajanje i vrijednost projekta tehničke pomoći

Projekat tehničke pomoći je trajao 24 mjeseca. Ugovoreni proračun projekta iznosio je 1,419.860,00 eura, od čega je 90% finansirano iz programa IPA, a 10% je finansirala Republika Hrvatska.

KING ICT je bio dio konzorcija za provedbu projekta, predvođenog institucijom CSI Piemonte.

Korisni linkovi:

APPRRR: Svečanost zatvaranja IPA 2011 programa: Projekt tehničke pomoći "Jačanje kapaciteta hrvatske Agencije za plaćanja u pripremi za nove ZPP i ZRP reforme"