Novosti

Na prekretnici digitalne civilizacije

Uskoro Dan otvorenih integracija 2019


Pred nama je 14. Dan otvorenih integracija kompanije KING ICT, a održat će se 21. marta u Zagrebu. U svom novom izdanju, poslovno-informatička konferencija ponovo okuplja poslovnu zajednicu, dovodi domaće i inostrane stručnjake te traži odgovore na pitanje kako povezati znanstvenu zajednicu, industrijski sektor i državu s ciljem ubrzanja rasta privrede.

Riječ je o Triple Helix konceptu koji okuplja znanje i inovacije, a temelji se na međusobnom učenju, komunikaciji i kolaboraciji. Neke od zemalja poput Njemačke, Švedske ili Estonije razvoj svojih privreda temelje upravo na tom modelu stvarajući vlastiti brend, pa se postavlja pitanje može li Hrvatska ići sličnim putem i iskoristiti svoj potencijal? Postoji niz domaćih primjera koji su pravi prikaz snage kolaboracije triju sektora i koji mogu poslužiti kao temelj novog smjera i strategije.

Proteklih godina sudionici smo u digitalnoj transformaciji društva i privrede. S prednostima digitalizacije smo upoznati, od povećanja tržišnog udjela, aktivnosti korisnika, efikasnijeg upravljanja ljudskim potencijalima, poboljšanja uslova rada i većih prihoda. Međutim, postoji druga strana transformacije koja je dio sudionika tržišne utakmice uhvatila nespremnima. Analize ukazuju da će 60 posto današnjih velikih sistema uspješno provesti digitalnu transformaciju. Na ovogodišnjem Danu otvorenih integracija tražimo odgovore na pitanja kako riješiti izazove s kojima se veliki sistemi u procesu digitalizacije susreću i kako izgraditi digitalnu infrastrukturu otpornu na nadolazeće promjene.

Povrh svega, jedno je od ključnih pitanja konferencije cyber sigurnost. Samo u 2018. hakerski napadi prouzročili su više od 80 milijardi eura štete. Sigurnosni alati se razvijaju, ali napadi su sve učestaliji, što dovodi do pada povjerenja u tehnološki sektor, a posebnu zabrinutost izaziva narušena privatnost. Digitalizacija traži nove etičke norme i standarde te potrebu za uspostavljanjem novog nivoa korisničkog povjerenja. Riječ je zajedničkom projektu koji se ne odnosi samo na lokalni ili regionalni, već na međunarodni nivo i traži definisanje zajedničkih ciljeva koji nas pomiču iz zone fragmentacije u zonu jedinstvenog i komplementarnog.

Uz zanimljiva predavanja, organizatori konferencije najavljuju korisne tehnološke radionice i predstavljanje novih rješenja u Demo sobi koja unaprjeđuju poslovanje. Više informacija o konferenciji pronađite na službenim stranicama konferencije i kompanije KING ICT.