Novosti

Učestvujemo na 7. Međunarodnom savjetovanju o željeznici


U utorak, 4. oktobra 2016., u dvorani Hrvatske gospodarske komore na Rooseveltovom trgu 2 u Zagrebu održat će se 7. Međunarodno savjetovanje o željeznici. Organizator savjetovanja je Hrvatsko društvo željezničkih inženjera.

Cilj ovogodišnjeg Savjetovanja jest predstavljanje najsavremenijih tehnologija i tehničkih rješenja namijenjenih infrastrukturnim podsistemima i željezničkim prijevoznicima. Bitna funkcija savjetovanja je i da bude mjesto razmjene novih ideja i iskustava, u cilju pospješivanja razvoja nacionalnog i regionalnog željezničkog sistema te njegove integracije u savremenu evropsku željezničku mrežu. 

U skladu s osnovnom temom savjetovanja – primjena savremenih tehnologija i inovacija na željeznici - predstavnik KING ICT-a, Ivan Bošnjak i predstavnik HŽ Putničkog prijevoza, Tomislav Šabić, predstavit će učesnicima projekat implementacije novog sistema prodaje karata za HŽ Putnički prijevoz.

O temi predavanja:
HŽ Putnički prijevoz, kompanija preko koje se odvija kompletna prodaja karata u putničkom željezničkom prometu, uvela je nove, modernizovane načine prodaje. Osim na blagajnama, karte za putovanja vozom sada je moguće rezervisati i kupiti online – putem internetskog portala HŽ Putnički prijevoz te pomoću pametnog telefona. Postojeći način prodaje karata na blagajnama također je moderniziovan uvođenjem tzv. stabilnih terminala.
Uskoro kreće i prodaja karata na bezgotovinskim automatima, gdje se prijevozne karte kupuju koristeći kartični način plaćanja, a postojeće kartonske iskaznice za mjesečne, višemjesečne i godišnje karte zamijenit će se smart karticama.
Svi ovi novi kanali prodaje temelje se na novom sistemu prodaje i rezervacije putničkih karata, kojeg za HŽ Putnički prijevoz implementira KING ICT.

Više na stranicama HDŽI.hr