Novosti

Sporazum o saradnji s firmom Astrium


KING ICT je potpisao ugovor o saradnji s firmom Astrium, vodećom firmom u segmentu primjene satelitskih tehnologija. Ugovor o ekskluzivnoj saradnji potpisan je za područje Hrvatske, a potpisivanjem ugovora, stručnjacima KING ICT-a omogućen je pristup postojećoj bazi prostornih podataka, a isto tako i prikupljanje i snimanje novih prostornih podataka za ciljno područje.

Ovim partnerskim ugovorom KING ICT je napravio korak dalje prema unapređenju i razvoju usluga upravljanja prostornim podacima. Svima kojima su snimke Zemlje potrebne u svakodnevnom poslovanju, KING ICT sada nudi još kvalitetnije i savremenije rješenje, koje omogućuje jednostavan dostup velikoj količini prostornih podataka, efikasno praćenje te interpretaciju promjena bitnih za poslovanje, od praćenja promjena u prirodnom okolišu, naprimjer, površine šuma i voda, do praćenja prostornih podataka u vezi sa urbanim područjima.

U Hrvatskoj su se do sada najčešće koristile avionske snimke iz zraka, koje su davale uvid u stanje snimljenog područja u trenutku kada je snimka nastala i pomoću kojih nije bilo moguće pratiti aktuelne promjene. Za razliku od njih, najveća prednost korištenja satelitskih tehnologija za prikupljanje prostornih podataka je dostupnost u izuzetno kratkom roku te praćenje promjena na velikom području, praktično u stvarnom vremenu. To može biti od izuzetne važnosti prilikom, naprimjer, pri otkrivanju požara, pravovremenom reagiranju na posljedice prirodnih katastrofa, otkrivanju nedopuštenih aktivnosti na zaštićenim područjima i slično.

Svojim korisnicima KING ICT garantira potpunu podršku u implementaciji rješenja, edukaciju za korištenje i održavanje sistema.

Izjava Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a:

„KING ICT je sistem integrator usmjeren na visoko tehnološka rješenja. Stoga saradnju s firmom Astrium vidimo kao izvrsnu nadopunu postojećeg porftolija u upravljanju prostornim podacima. Kroz implementaciju rješenja koja se temelje na prostornim podacima prikupljenim primjenom satelitskih tehnologija te kvalitetnu podršku, KING ICT će moći ponuditi svojim korisnicima dodanu vrijednost te know-how specifičan za sve tržišne vertikale. S ovako jakim partnerom u području satelitskih tehnologija, naše je poslovanje dobilo novu dimenziju.“

O firmi Astrium Services

Firma Astrium GEO Information Services je lider na geoprostornom informacijskom tržištu. Firma zapošljava više od 18.000 zaposlenika i posluje u 100 država. Dio je EADS grupacije (Airbus, Eurocopter, Astrium i Cassidian) – globalnog lidera u avijaciji, odbrani i povezanim uslugama. Astrium je jedinstveni “one-stop-shop” na tržištu u svijetu satelitskih usluga.