Novosti

Rješenja za liberalizirano energetsko tržište


Veliki i kompleksan projekt za najvećeg snabdjevača toplinskom energijom

Firma KING ICT implementirala je rješenje SAP IS-U u slovenskoj firmi Energetika Ljubljana. KING ICT je izveo tu implementaciju u sklopu opsežnoga projekta implementacije cjelokupnog rješenja koje sadrži SAP IS-U i SAP CRM.
 
Energetika Ljubljana jedno je od preduzeća Javnog holdinga Ljubljana i trenutno je najveći snabdjevač toplinskom energijom u Sloveniji i jedan od većih snabdjevača zemnim plinom. Ulazak novih snabdjevača na tržište doveo je do potrebe za novim poslovnim procesima, a naročito za komunikacijom između distributera i firmi koje se bave samo snabdijevanjem plinom. Implementirano rješenje u potpunosti podržava sve procese nužne za savršeno funkcioniranje ovako formiranog tržišta.

Cjelokupno implementirano rješenje donijelo je brojne koristi u kompleksnom poslovanju firme. Ono je podrška nizu procesa – upravljanju odnosima s kupcima, ugovaranju, upravljanju uređajima i očitanjima te obračunu i fakturiranju troškova distribucije i potrošnje plina, toplinske energije i usluga održavanja toplinskih stanica.

Implementacija SAP IS-U rješenja u firmi Energetika Ljubljana trajala je godinu dana, a KING ICT je taj dio posla izveo u sklopu opsežnog i kompleksnog projekta, kao dio konzorcijskog tima. U projektu implementacije rješenja SAP IS-U i SAP CRM, KING ICT je bio zadužen za implementaciju procesa upravljanja uređajima i očitanjima, obračuna i fakturiranja te cjelokupnu migraciju podataka.

Šta je Energetika Ljubljana dobila s KING-ovim rješenjem?

  • Implementirani procesi povezani su s procesima već postojećeg SAP ERP rješenja, što je dovelo do veće integracije i djelotvornijeg poslovanja.
  • Zahvaljujući uniformiranju i pojednostavljivanju procesa, olakšano je izvještavanje a time i donošenje brzih i relevantnih poslovnih odluka.
  • Proces obračuna postao je jednostavniji jer je više različitih aplikacija za obračun zamijenjeno jednom aplikacijom.

Šta su dobili korisnici usluga? 
I krajnji korisnici, potrošači, osjetit će pogodnosti novog rješenja. Naprimjer, ako potrošač ima više brojila, više neće dobivati nekoliko računa već će svi troškovi biti obračunati na jednom računu.

Izjava Plamenka Barišića, Predsjednika Uprave - KING ICT-a:
Nakon niza kompleksnih implementacija SAP rješenja, ovim projektom potvrđujemo svoj fokus i na energetski sektor. Naime, saradnja s firmom Energetika Ljubljana već je druga saradnja KING ICT-a s energetskim firmama u regiji. Prva, koju upravo završavamo, implementacija je SAP ERP rješenja i rješenja za upravljanje dokumentima (DMS) u makedonskoj firmi MEPSO, operatoru prijenosnog sistema električne energije. Ponosni smo zbog projekata realiziranih za firme u regiji, čime se potvrđuje naša namjera da se pozicioniramo kao regionalna firma. Također, projekt u Energetici Ljubljana primjer je vrlo uspješne saradnje KING ICT-a sa slovenskim i slovačkim partnerima.