Novosti

Pregled 2017: regija, partnerstva i nagrade


Jedanaesta godina KING ICT-a u BiH obilježena je velikim projektima i osvojenim nagradama.

Među najznačajnijim projektima je svakako projekt e-Usluge kojim smo povezali 14 institucija Bosne i Hercegovine koje se nalaze na 4 upravna nivoa. Riječ je o dosad najkompleksnijem projektu na području BiH koji doprinosi digitalnoj transformaciji bosanskohercegovačkog društva. Pilot usluge i servisi omogućit će građanima i pravnim osobama brži i jednostavniji pristup informacijama, a javnoj upravi transparentniji način rada. Implementacija projekta trajala je 15 mjeseci, a na njegovoj realizaciji učestvovalo je preko 100 stručnjaka.

Na projekt e-Usluge oslanja se i projekt implementacije novog data centra za Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH. U produkciju je pušten i Sistem za isplatu poticaja na području Federacije BiH.

KING ICT partner godine

U konkurenciji Microsoft partnera koji isporučuju vodeća rješenja za korisnike bazirana na Microsoft tehnologiji, KING ICT je proglašen Microsoftovim partnerom godine za Bosnu i Hercegovinu.

Microsoft svake godine dodjeljuje partnerska priznanja u brojnim kategorijama na globalnom i državnom nivou, a ove godine u izboru je sudjelovalo više od 2 800 sudionika iz 115 zemalja.

Također, KING ICT je stekao status Hewlett Packard Enterprise GOLD Server Specialist. Firma je prva i trenutno jedina s takvim statusom u Bosni i Hercegovini. Uz GOLD Server Specialist, KING ICT u Bosni i Hercegovini nosilac je i statusa Silver Storage Specialist.

Makedonija

U Makedoniji smo proveli zamjenu i migraciju kompletne IT infrastrukture za Alkaloid. Realizacija projekta trajala je šest mjeseci.  KING-ovi stručnjaci postojeću su strukturu zamijenili modernom platformom koja spaja tradicionalne serverske tehnologije s novim cloud tehnologijama. 

OZNAKA IZVORNO HRVATSKO ZA KING-ovo RJEŠENJE 

Istraživanje i razvoj je izuzetno važna komponenta KING ICT-a. Našim stručnjacima želimo omogućiti okolinu koja potiče njihovu kreativnost i želju za izradom rješenja koja odgovaraju potrebama naših korisnika. Jedno od takvih rješenja je HRplus – HRM rješenje za podršku kvalitetnom upravljanju ljudskim potencijalima koje je ove godine dobilo oznaku 'Izvorno hrvatsko'. Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje proizvodima i uslugama nastalima zahvaljujući inovacijama i razvojno-istraživačkom radu hrvatskih poduzeća ili građana. 

Trenutno HRplus koriste brojne kompanije iz Hrvatske i regije, a među njima su Croatia Osiguranje, HPB, Nova TV, JANAF, MSAN Grupacija i brojni drugi.

VELIKI USPJEH NAŠE NOVE KONFERENCIJE CHANGE 

Softver je postao gorivo nove digitalne ekonomije, a developeri su postali članovi društva koji uvode inovaciju. Promjena je vidljiva na ovogodišnjem drugom izdanju naše softverske konferencije Change koja je okupila više od 400 stručnjaka iz IT svijeta. Međunarodni predavači, 27 predavanja i rasprodana konferencija potvrdili su ulogu Changea kao događanja koje spaja članove IT industrije iz različitih sektora, nevezano za njihovu ulogu, programski jezik ili kompaniju. Ovogodišnji Change se orijentisao na mikroservise, cloud, umjetnu inteligenciju i mašinsko učenje, a otvaranje trećeg tracka pokazalo se punim pogotkom zahvaljujući predavačima koji dolaze redom iz Googlea, Oraclea, Paypala i Microsofta. 

Potaknuti uspjehom drugog Changea, u 2018. pokrećemo novi projekt koji će okupiti mlade talentirane developere željne izazova. Riječ je o hackathonu Change Code– natjecanju razvojnih programera koji u 24 sata imaju zadatak razviti određenu aplikaciju. Change Code će biti namijenjen svim studentima hrvatskih sveučilišta i veleučilišta.   

ODGOVORNOST PREMA ZAJEDNICI

U 2017. osim donacijskih projekata u širem spektru, uspostavili smo partnerske odnose s nizom udruga i obrazovnih institucija te sudjelovali u organizaciji događanja koji potiču inkluzivnost u društvu. 

Iskustvo zlata vrijedi

Jedan od takvih projekata je 'Iskustvo zlata vrijedi' . Projekt spaja poslodavce sa studentima slabijeg materijalnog statusa i sa studentima s nekim oblikom invaliditeta s ciljem omogućavanja prakse kod poslodavca, kako bi im se olakšalo daljnje zapošljavanje u budućnosti. Za KING ICT je sudjelovanje u ovom projektu od posebne važnosti jer želimo potaknuti zapošljavanje osoba s invaliditetom i podići svijest o izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

Suradnja s fakultetima 

U 2017. jačamo saradnju sa studentskim udrugama i fakultetima. Naši stručnjaci su održali niz gostujućih predavanja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, VERN-u i brojnim drugima. Podržali smo događanja poput Znanstvenog piknika u organizaciji Udruge profesor Baltazar, CARNeta i Instituta Ruđer Bošković, sudjelovali smo na Tjednu Karijera na FOI-u i Job Fairu na FER-u. Otvorili smo vrata i organizirali studentske i učeničke posjete KING ICT-a u Buzinu, gdje su posjetioci imali priliku upoznati sve naše sektore. 

Potičemo mlade i talentirane ljude, hrabrimo ih u njihovim nastojanjima da se razvijaju i usmjeravaju prema onome što vole. U saradnji s TVZ-om organizirali smo Code Challenge 2017 - takmičenje u rješavanju manjih problemskih zadataka u ograničenom vremenu u popularnim programskim jezicima. Također, sponzorisali smo put mladih robotičara Ivana i Lucije Janjić poznatijih kao Cro Twins u Japan, gdje su na svjetskom takmičenju u robotici ostvarili izvrstan rezultat u kategoriji programiranja robota za spašavanje unesrećenih osoba.