Novosti

Predstavljen CROW projekat na Danima IPP-a


15. i 16. oktobra 2015. u velikoj dvorani Geodetskog fakulteta u Zagrebu održana je konferencija posvećena infrastrukturama prostornih podataka - Dani IPP-a. Organizator konferencije je Državna geodetska uprava.

Cilj konferencije bio je doprinijeti razvoju NIPP-a (Nacionalne infrastrukture prostornih podataka) kroz prikaz stanja uspostave infrastrukture i kroz prezentaciju novih projekata i znanja. Također, konferencija je organizirana kao mjesto za razmjenu iskustava svih sudionika koji sudjeluju u uspostavi, održavanju i razvoju NIPP-a.

KING ICT je učestvovao na konferenciji sa predavanjem o CROW projektu – Centralnom sistemu Hrvatskih voda za izvještavanje prema EU vodnim direktivama i prezentacijom rješenja uspostave servisne infrastrukture prostornih podataka kojom su se osigurali tehnološki preduvjeti uključivanja  Hrvatskih voda u NIPP.
Predavanje je održao Darko Boto iz KING ICT-a, uz Maria Obrdalja iz Hrvatskih voda.

Posebna zanimljivost u okviru prezentacije CROW projekta bio je Geoportal Hrvatskih voda.

Geoportal Hrvatskih voda kreiran je kao alat za vizualnu provjeru lokacijske i atributne tačnosti prostornih podataka prije generisanja finalnog izvještaja prema Europskoj komisiji. Iako mu je to bila prvobitna namjena, ubrzo su prepoznate poveznice između „vodnih direktiva“ i INSPIRE direktive te buduće obaveze Hrvatskih voda prema Zakonu o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka, pa je Geoportal razvijan dalje kao temeljna infrastruktura za ispunjavanje svih obaveza vezanih uz prostorne podatke i centralna tačka za pristup prostornim podacima Hrvatskih voda.

Geoportal omogućava pregled, preklapanje, analizu i dijeljenje prostornih podataka iz različitih izvornih sistema iz djelokruga Hrvatskih voda. Njegove funkcionalnosti su vizualizacija i mogućnost prikaza podataka iz vanjskih izvora putem mrežne usluge pogleda te dodavanjem podataka iz datoteka, mogućnost ispisa podataka, dijeljenje trenutnog kartografskog pogleda, lokacije i prikazanih podataka, mogućnost usporedbe podataka, mjerenje, označavanje objekata, te je u potpunosti prilagođen radu na prijenosnim uređajima.

Više o konferenciji