Naša događanja

'Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda'

Održan Dan otvorenih integracija 2019


Broj firmi, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, firmu koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu.

Analize svjetskih i evropskih metrika ukazuju da se Hrvatska nalazi pri dnu ljestvice razvijenosti digitalnih parametara i ulaganja u R&D navodi Barišić. Hrvatski ICT sektor spreman je aktivno učestvovati u provođenju reformi i realizaciji Strategije e-Hrvatska 2020 i sličnih projekata, ali upozorava na potrebu za konsenzusom oko ključnih tema bez obzira na političku opciju.

Barišić je poslao poruku institucijama i zaključio: “Želimo državu u ulozi snažnog i pouzdanog kreatora strateškog okvira razvoja, trebamo obrazovni sustav primjeren digitalnom dobu i stimulativno inovacijsko okruženje i uvjete za stvaranje inovacija. Želimo atraktivnu poduzetničku klimu koja privlači i potiče, a ne odbija i koči.”

Ključni aspekt uspješnog digitalnog društva je razvijena digitalna infrastruktura.” navodi Bela Virag, partner svjetske konsultantske firme Artur D Little. Virag ukazuje da se digitalizacijom infrastrukture i logistike mogu smanjiti troškovi poslovanja, a tome će posebno pridonijeti 5G mobilna mreža, višestruko brža od aktealne četvrte generacije. Razvoj 5G mreže pomoći će automatizaciji poslova, digitalizaciji kampusa i razvoju predvidive analitike.

300 MILIJUNA EURA ZA INVESTICIJU

Hrvoje Stojić, direktor odjela ekonomskih istraživanja iz Addiko Bank Hrvatska upozorava da hrvatska privreda raste sporije u odnosu na evropski istok: “Na samom smo začelju po izvozu usluga i previše radimo s obzirom na vrijednost stvorenog. Potrebno je ulagati u digitalne tehnologije jer donose više prihoda i robotizirati poslove kako bi se povećao profit. Robotizacija otvara prostor bolje plaćenim poslovima.” Stojić napominje da Hrvatska trenutno raspolaže s 300 miliona eura za investicije i tehnologije u sklopu evropskih fondova za poticanje startupova, provođenje obrazovne reforme i daljih poreznih rasterećenja. Uprkos nedostatku konsenzusa, u Hrvatskoj postoji niz pozitivnih primjera koji ukazuju na potencijale saradnje različitih sektora, posebno znanosti i privrede. Prof. dr. sc. Darko Chudy iz KB Dubrave i prof. dr. sc. Bojan Jerbić s FSB-a publici otkrili su detalje o saradnji na robotu RONNA koja je doživjela svoju 4. generaciju: “Kad smo se upustili u izradu robota RONNA, govorili su nam zašto se bavimo time, zašto ga ne kupimo u Americi, međutim ovo se ne može kupiti, htjeli smo se upustiti u avanturu razvoja.” Na izradu robota RONNA učestvovali su inžinjeri, dizajneri, doktori, riječ je o projektu koji pokazuje što sve jedna takva sinergija može postići.

Andro Galinović, predsjednik ISACA Croatia Chapter ukazao je na nepovratni karakter digitalizacije i probleme koje bi transformacija mogla uzrokovati organizacijama. Zaključuje da je na svima nama odluka hoćemo li svjesno prihvatiti rizike, adresirati ih i provesti potpunu digitalizaciju ili ćemo zadržati status quo.

DIGITALIZACIJA - PROCES KOJI TRAJE

Učesnici okruglog stola ‘Digitalizacija poslovanja - izazovi i kako ih prepoznati?’ pod moderatorskom palicom direktora Gartner Adriatic/Calisto Ivana Maglića složili su se da je digitalizacija proces koji traje. “Digitalizaciju provodimo kako bismo optimizirali interne procese i poboljšali iskustva korisnika” navodi Eugen Paić – Karega, član uprave Zagrebačke banke. Složio se i Tihomir Šibalić, direktor fime Enna Infosense, navodeći da unutar sistema postoje silosi otpora digitalizaciji, ali se mogu razbiti kroz edukaciju. ”Unutar kompanije organizirali smo interni organizacijski centar koji podučava kolege o koristima digitalizacije” zaključuje Šibalić. Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva otkrio je da do kraja godine slijedi nadogradnja servisa e-Građani: ”Država radi na poboljšanu digitalnih usluga i međusobnog povezivanja institucija. Do kraja godine omogućit ćemo mobilni pristup uslugama e-Građani.”

Na Danu otvorenih integracija KING ICT-a predstavljena su brojna nova rješenja firme i partnera za digitalnu transformaciju poslovanja, dok su se predavanja i radionice odnosile najviše na digitalnu infrastrukturu, cyber sigurnost i automatizaciju ekonomije. Među predstavljenim rješenjima u Demo Roomu posebnu su pažnju imala rješenja namijenjena cyber sigurnosti, zatim rješenja napredne videoanalitičke koncepte nadzora, KING SFERA, rješenje za upravljanje u hitnim događajima, sistem za upravljanje upitima kupaca te brojna druga.