Novosti

Međunarodna nagrada KING ICT-u


Na Regionalnom forumu Evrope za socijalnu sigurnost održanom u Stockholmu od 18. do 20. aprila 2016., rješenje KING ICT-a Elektronički zapisi (ERPS) za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uvršteno je u nagrađene projekte prema izboru neovisne međunarodne komisije.

Forum Evrope za socijalnu sigurnost održava se u organizaciji Međunarodnog udruženja socijalnih osiguranja (The International Social Security Association, ISSA). Fokus Foruma su ključne inovacije u sistemima socijalnog osiguranja i dobra praksa koja dokazuje posvećenost evropskih ustanova za socijalnu sigurnost izvrsnosti u svome radu. Ovo je događanje ključna platforma za razmjenu informacija, analizu stanja i upravljanja socijalnom sigurnošću u Evropi.

Dodjela nagrada i priznanja za dobru praksu ostvarenu u trogodišnjem ciklusu, glavni je događaj Foruma. Ove godine, za nagradu za novo i inovativno rješenje u području socijalne sigurnosti aplicirao je 71 projekat iz 27 organizacija u 19 zemalja. Glavnu nagradu dobio je irski Odjel socijalne zaštite za projekat integracije sistema socijalne skrbi i službe za zapošljavanje.

Rješenje Elektronički zapisi za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje jedan je od 12 projekata nagrađenih priznanjem s posebnom pohvalom.

Što je ERPS?

Evidencija o radno-pravnom statusu ili ERPS je rješenje koje omoguće korisnicima da elektronskim putem zatraže i dobiju potvrdu o radno pravnom statusu u obliku elektronskog zapisa, odnosno digitalno potpisanog PDF dokumenta kojeg je moguće ispisati te mu naknadno provjeriti vjerodostojnost putem javnog internetskog pristupa. Sistem je realiziran kao nadogradnja već postojećeg sistema za elektronsko upravljanje dokumentima, kojeg je također za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje realizirao KING ICT.

Elektronski zapis, kao jedna od novih funkcionalnosti sistema za upravljanje dokumentima, realiziran je u skladu sa važećom zakonskom regulativom o elektronskom dokumentu i Uredbom o organizacijskim i tehničkim standardima za povezivanje na državnu informacijsku infrastrukturu.

Jedan od ključnih zahtjeva projekta bilo je objedinjavanje više tehničko-poslovnih komponenti (ESUD, web stranice Zavoda i baza aktivnih osiguranika) koje se već koriste u Zavodu u jedan poslovni proces, odnosno u jednu uslugu.

Rješenje predstavlja jedan od važnih koraka ka modernizaciji rada HZMO-a, čime se bitno pojednostavljuju administrativne procedure i ubrzavaju procesi, u korist krajnjih korisnika usluga Zavoda. Značaj i prednosti nagrađenog rješenja prepoznala je i komisija Međunarodnog udruženja socijalnih osiguranja.

Projekat implementacije Elektronskog zapisa KING ICT je realizirao u saradnji sa firmom Aktivis, članicom grupe specijaliziranom za DMS rješenja.

Više o nagradama pogledajte na: International Social Security Association