Novosti

KING ICT završio veliki sigurnosni projekt na prištinskom aerodromu


Kao dio projekta javno-privatnog partnerstva kosovske Vlade s tursko-francuskim konzorcijem Limak – Aeroports de Lyon, u međunarodnoj zračnoj luci u Prištini izgrađen je novi terminal koji zadovoljava najviše sigurnosne kriterije EU. KING ICT je uspješno završio implementaciju sigurnosnog rješenja za skeniranje prtljaga i tereta na novom terminalu u prištinskoj međunarodnoj zračnoj luci Adem Jashari, u Republici Kosovo.

Gradnja novog terminala prištinske zračne luke
Gradnja novog terminala, vrijednog 120 miliona eura, dio je ugovora o javno-privatnom partnerstvu Vlade Republike Kosovo s tursko-francuskim konzorcijem Limak – Aeroports de Lyon, iz 2011. godine.
Njime se zračna luka daje odabranom konzorciju na 20-godišnje upravljanje. Izgradnja je povjerena firmi Limak Constructions. Novi terminal pušten je u rad u oktobru 2013. godine, a svečanosti otvaranja prisustvovali su premijeri Kosova, Turske i Albanije – Hasim Thaci, Recep Tayyip Erdogan i Edi Rama.
Zahvaljujući otvaranju novog terminala, zračna luka u Prištini sada se ubraja među zračne luke s najvećim putničkim kapacitetom u regiji – planira se da će do 2030. kroz nju prolaziti 4 miliona putnika godišnje.
Zračna luka je opremljena najmodernijim tehnologijama, a novi terminal zadovoljava najstrože sigurnosne kriterije koje su postavili regulatori Evropske unije.  

KING ICT implementirao sistem za detekciju eksplozivnih sredstava
KING ICT je implementirao automatizovano sigurnosno rješenje za skeniranje prtljaga i tereta te detekciju eksploziva (engl. EDS – Explosive Detection System) u prtljagu predanom na check-in šalterima. Sistem je visoko integrisan s pokretnim trakama za prijenos prtljaga.
KING ICT je, kao regionalni partner, u ovom projektu nastupio s firmom L-3 Communications,  vodećim svjetskim proizvođačem automatizovanih sistema za pregled prtljaga, koji zadovoljavaju najviše sigurnosne standarde svjetskih regulatora. Firma L-3 Communications bilježi više od 2.000 instalacija sistema za pregled predanoga prtljaga.
Osim navedenog, isporučio je redundantni sistem besprekidnog napajanja, sistem aktivne i pasivne mrežne infrastrukture, kao i poslužitelje te radne stanice. Radi se o kompleksnom i robusnom sistemu koji će osigurati pouzdano poslovanje zračne luke u svakodnevnim zahtjevnim uvjetima, i to 24 sata na dan.

Projekt na međunarodnom nivou
KING ICT je dokazani partner prištinskog aerodroma, koji već ima reference na sličnim implementacijama – na starom terminalu aerodroma 2010. godine firma je implementirala slična rješenja.
Stručnjaci KING ICT-a  svakodnevno su komunicirali s ostalim međunarodnim podizvođačima čiji su sistemi integrisani s KING-ovim sistemom ili se naslanjaju na njega. Također, u ovom projektu učestvovali su stručnjaci iz ureda KING Kosovo, uz podršku inžinjerskih timova KING-a iz Zagreba. KING ICT će ugovorenu podršku te održavanje sistema realizovati oslanjajući se na stručnjake iz svog ureda na Kosovu.