Novosti

KING ICT u 2017: pregled godine


Trenutni rast globalne privrede događa se upravo zahvaljujući digitalnoj ekonomiji. Inovacija i digitalizacija poslovanja potiču konkurentnost i rješavaju postojeće strukturne slabosti. S druge strane, modernizacija obrazovanja i uvođenje tehnologija u učionicu stvaraju kvalitetniji obrazovni sistem za sve generacije, promiče digitalnu pismenost, vještine i inkluzivnost.

Naša je misija kao regionalnog sistem integratora dodati vrijednost procesima digitalizacije privrede i pridonijeti koristi društva. Predviđeni rast prihoda od 10 posto u 2017. u odnosu na prošlu godinu, više od 400 zaposlenih i ekspanzija poslovanja, pokazatelji su uspješnosti zacrtanog smjera.

U godini na zalasku realizirali smo niz zahtjevnih projekata i povećali ulaganja u istraživanje i razvoj. Gradimo nove odnose i partnerstva kako bi našim stručnjacima omogućili pristup najnovijim tehnološkim rješenjima.

Svjesni potrebe za povezivanjem obrazovnog sistema s tržištem rada, učestvovali smo u fakultetskim inicijativama, povezali smo se s fakultetima i drugim obrazovnim institucijama.  Ovakav oblik aktivnosti u srži je KING ICT-a i sa sličnim projektima nastavljamo još intenzivnije u 2018. 

NAJZNAČAJNIJI PROJEKTI U 2017. 

Zračna Luka Zagreb 

Na području transporta, KING ICT je učestvovao u realizaciji dva vrlo značajna projekta. U prostorima novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb implementirali smo cjelokupnu IT infrastrukturu i mrežna rješenja terminala. Uz elektrotehničke radove, implementirali smo sistem klimatizacije, videonadzora i kontrole pristupa.

Zračna luka Dubrovnik 

Na krajnjem jugu Hrvatske, zasjao je novi terminal Zračne luke Dubrovnik s implementiranim automatiziranim sistemom za prihvat prtljage i sistemom za sigurnosni pregled prtljage. Kako bi se osigurao nesmetani protok putnika i prtljage, KING ICT je ugradio najmoderniji sistem za transport i sortiranje. Završetkom ovog projekta, jug Hrvatske i biser Jadrana dobili su dugoočekivanu zračnu luku za 21. stoljeće koja će dodatno potaknuti stalni rast putnika.

JANAF

U kontekstu energetske perspektive Hrvatske, JANAF je izuzetno važan projekt koji konstantno evolvira. Trenutno je u toku prva faza projekta dogradnje rezervoarskih prostora za sirovu naftu Terminala Omišalj. Planiraju se izgraditi tri dodatna spremnika s pripadajućom opremom i instalacijama koje će novi sistem povezati s postojećim sistemima Terminala. U sklopu zajednice ponuđača doprinos projektu dali su i naši stručnjaci provodeći radove nabave, isporuku i ugradnju opreme. Cjelokupna realizacija projekta očekuje se do kraja 2018. godine.

HEP

Do kraja decembra 2017. KING ICT završava s implementacijom SAP IS-U industrijskog rješenja za HEP Elektru. Riječ je o Customer Relations and Billing modulu koji će informatizirati procese obračuna, izrade računa, naplate računa i poboljšati odnose s kupcima. Ovim CR&B rješenjem modernizira se poslovanje jedinog energetskog subjekta ovlaštenog za pružanje javne usluge opskrbe električnom energijom u Hrvatskoj. 

Schengenski sistem

U sve povezanijem digitalnom društvu ne smije se zanemariti koncept (cyber) sigurnosti. Svjesni smo novih izazova i ove godine KING ICT nastavlja s uspješnom realizacijom projekata u aspektu sigurnosti i obrane. U prvom redu tu je implementacija EURODAC sistema za digitalno uzimanje otisaka prstiju azilanata te projekt Nacionalnog Schengenskog informacijskog sistema i Sirene sistema za upravljanje dokumentima. Implementacijom sistema Hrvatska je postala dijelom Schengenskog informacijskog sistema (SIS II) i time napravila jedan od ključnih koraka prema ulasku u jedinstveni prostor Schengena. 

Industrija 

Ključna komponenta modernog gospodarstva je digitalizacija poslovanja. Za Erste Group Card Processor implementirali smo i konfigurirali nove EMC dana sisteme, za Roche smo implementirali sistem tehničke zaštite koji uključuje videonadzor, kontrolu pristupa, evidenciju radnog vremena i protuprovalni sistem s nadzorom okoline, dok smo za Dalekovod implementirali sisteme za praćenje procesa prodaje (CRM) i sisteme za transparentno automatizirano izvještavanje.

PAMETNA UČIONICA PO MJERI UČENIKA

Modernizacija obrazovanja, u prvom redu digitalizacija, jedan je od glavnih preduvjeta društvenog napretka. Koncept digitalne zrelosti škola ukazuje na sve veću važnost tehnologije u obrazovanju, a primjena i implementacija ICT-a u školama planira se nacionalnoj razini. U okviru koncepta e-Škola učestvuje i KING ICT implementacijom modernih učionica po mjeri učenika, ali i profesora. Koncept smo predstavili na ovogodišnjoj CARNetovoj korisničkoj konferenciji – CUC 2017 gdje smo održali osam radionica s ciljem informiranja profesora o  mogućnostima pametne učionice u sklopu projekta e-Škola. Naša hardverska i softverska rješenja učinili smo dijelom klasične učionice; standardne ploče zamijenili smo s pametnim pločama, a učeničke bilježnice s tabletima. 

Cilj KING-ove moderne učionice je stvaranje kolaborativne okoline koja potiče kreativnost, razmišljanje i poboljšava digitalne kompetencije. Intuitivnost i jednostavnost korištenja naših softverskih rješenja pravi je pokazatelj kako učenje može biti zanimljivo i zabavno.