Novosti

KING ICT partner "Naučnog piknika"


Ovogodišnji „Naučni piknik“ održan je 15.9. u parku Boćarskog doma u Zagrebu. Kao partner piknika i pokrovitelj nastupa estonskih popularizatora nauke iz naučnog centra AHAA, KING ICT je još jednom dao svoj doprinos popularizaciji nauke.

„Naučni piknik“ događaj je koji na zabavan način promovira nauku i uči učesnike o zanimljivim činjenicama naučnih fenomena.

Kako stvari funkcioniraju? Zbog čega možemo hodati po vodi? Kako stvarati muziku pomoću nauke? Kako gore kalorije? A kako rade baterije? Ovo su tek neka od pitanja na koja su odgovarali naučni komunikatori i edukatori, njih 200 iz 10 zemalja svijeta.

Dok su se na glavnoj pozornici izmjenjivali naučne predstave i pozorišne predstave, među kojima i monodrama naučnika Marka Košičeka o slučajnim naučnim izumima, na više od 20 punktova izmjenjivale su se radionice, predavanja i eksperimenti u kojima su učestvovali svi zainteresirani. Najmlađi su radili i Polje pozitivne energije, koje su popunjavali vjetrenjačama koje su sami izradili uz pomoć profesora i učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta proglasilo je projekt "Naučni piknik" jednim od najinovativnijih projekata popularizacije nauke.

Firma KING ICT se već prije kroz razne aktivnosti dokazala kao jedan od aktivnih promotora nauke i obrazovanja. Na KING-ovoj godišnjoj konferenciji Dan otvorenih integracija 2013, članovi ZEZ-a (Znanstveno edukativni zabavni centar) predstavili su se predavanjem, a još prošle godine firma je pozvala učenike Matematičko-informatičkog obrazovnog centra u Zagrebu da posjete konferenciju DOI.

Namjera KING ICT-a je i nadalje podržavati napredne projekte koji su u vezi sa naukom i obrazovanjem te poticati mlade na stjecanje hvale vrijednog znanja.