Novosti

KING ICT izgradio savremeni data centar


KING ICT je za Visoko sudsko i tužilačko vijeće  Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) uz podršku partnera Evropske Unije i Vlade Švedske izgradio novi centar za obradu i pohranu podataka pravosudnog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini.

Projekat izgradnje novog centra za obradu i pohranu podataka (data centar) pravosuđa BiH predstavlja važan korak za osiguravanje dugoročne održivosti i sigurnosti pravosudnog informacionog sistema u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim evropskim praksama.

Data centar izgrađen je i opremljen odgovorajućim mjerama zaštite u slučaju nepredviđenih događanja. Osiguravat će kontinuirano funkcioniranje pravosudnog informacionog sistema i ključnih sistema koji se svakodnevno koriste u pravosuđu kao što je upravljanje predmetima (CMS/TCMS).

Povodom završetka izgradnje novog data centra, potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić je izjavila: 'Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, realizacijom ovog važnog projekta, nastavlja da drži lidersku poziciju u informatizaciji pravosuđa u regiji kao i konkurentnu poziciju na međunarodnom nivou. Zadovoljstvo nam je što smo data centar izgradili u skladu s najvišim međunarodnim standardima informacione sigurnosti. Naš elektronski sistem, kao kičma funkcioniranja pravosuđa u našoj zemlji ima osiguranu maksimalnu zaštitu i sigurnost u skladu sa svjetski priznatim standardima i da u svakom trenutku možemo osigurati funkcionalan i neometan rad pravosudnih institucija.'

'Zadovoljstvo nam je biti dio ovako značajnog projekta, ponosni smo na naš doprinos u izgradnji ovog važnog objekta. U okviru izgradnje data centra za Visoko sudsko i tužilačko vijeće, implementirali smo modularno rješenje, po principu „ključ u ruke“, prema najvećim tehnološkim i sigurnosnim standardima.

S ovom investicijom, kroz obezbjeđenje povjerljivosti, dostupnosti i integriteta podataka, sigurnost pravosudnog informacionog sistema i kompletnog  poslovanja pravosudnih institucija će biti na većem nivou. Iskreno se nadam da će se mnoge institucije u BiH voditi ovim pozitivnim primjerom.'  zaključio je Adis Pobrić, direktor KING ICT u Bosni i Hercegovini.