Novosti

KING ICT implementira sistem planiranja i upravljanja prodajnim procesom za firmu DOK-ING


DOK-ING je hrvatska firma s podružnicama u SAD-u i Južnoj Africi. Firma je specijalizirana za proizvodnju robotiziranih sistema i opreme za posebne namjene – vozila za deminiranje, mašina za rad u rudniku i robotiziranih vatrogasnih mašina. U posljednjih nekoliko godina svom portfoliju dodala je razvoj električnog automobila.

S namjerom unapređenja poslovanja, ponajprije prodajnoga procesa, firma DOK-ING uvodi sistem planiranja i upravljanja prodajnim procesom.

U martu ove godine KING ICT je u rekordnom roku završio prvu fazu implementacije sistema baziranog na Microsoft Dynamics CRM tehnologiji. Prema svjedočenju korisnika, prve poslovne koristi implementiranog sistema vidljive su već u prvim danima korištenja.

Osnovne karakteristike CRM sistema

Upravljanje prodajnim procesom unutar CRM sistema podrazumijeva sistemsko vođenje podataka o prodajnim aktivnostima, korisnicima, prilikama, konkurenciji i proizvodima, odnosno o svim dimenzijama poslovanja koje se prate u sklopu prodaje. Sistem omogućuje izvještavanje o različitim dimenzijama odnosa s kupcima, što za voditelja prodaje znači fokusiranje na upravljanje prodajnim aktivnostima, umjesto trošenja vremena na kreiranje izvještaja iz raznih tabela pojedinih članova prodajnoga tima.

Rezultati korištenja implementiranog sistema vidljivi već nakon tri mjeseca

Već u prvim danima nakon implementacije, firma DOK-ING vidjela je prve poslovne koristi ovakvoga sistema. To su ponajprije nadzor poslovanja u segmentu prodaje te izvještavanje o prodajnim aktivnostima u realnom vremenu. Dodatno, implementacijom sistema firmi DOK-ING je omogućeno:

  • centralizacija na jednom mjestu svih bitnih podataka o korisniku
  • praćenje prodajnih prilika i njihova realizacija
  • praćenje uspješnosti prodajnih aktivnosti, po klijentu i prodavaču
  • segmentacija korisnika prema različitim kriterijima
  • izvještavanje kroz parametrizirane izvještaje, po proizvodima i programima, izvještaj realizacije plana

Još jedna važna potvrda kompetencije u implementaciji CRM sistema

Sistem planiranja i upravljanja prodajnim procesom koji je KING ICT implementirao u firmi DOK-ING baziran je na Microsoft Dynamics CRM-u. Tim projektom KING ICT je još jednom potvrdio svoje kompetencije u implementaciji CRM sistema u Hrvatskoj. Naime, upravo KING-ova implementacija CRM sistema u Hrvatski autoklub osvojila je nagradu za softversko rješenje godine, koju je dodijelio Microsoft na konferenciji Microsoft WinDays 2012.