Novosti

HŽ Infrastruktura uvodi informatički sistem upravljanja imovinom


HŽ Infrastruktura je krenula u opsežan projekt Uvođenje integriranog sistema Asset Management za upravljanje imovinom, kako bi modernizirala poslovanje i efikasno pratila trendove u svom području poslovanja, prema uzoru na evropske firme sličnoga profila.

Sistem će omogućiti HŽ Infrastrukturi kvalitetnije i efikasnije upravljanje imovinom i održavanje imovine kroz brojne opcije. Neke od njih su upravljanje zalihama te smanjivanje nepotrebnih i isteklih zaliha, optimiziranje nabave i nabavnih planova, precizna i tačna evidencija inventara, upravljanje radnim nalozima i preventivnim održavanjem te nadzor nad svim komponentama željezničke infrastrukture. Zahvaljujući brzoj dostupnosti svih relevantnih podataka, sistem omogućuje efikasnije planiranje i kvalitetno izvještavanje u svakom trenutku.

Projekt je predstavljen u Zagrebu u četvrtak 2. jula, a na predstavljanju su se okupili predstavnici i članovi projektnih timova naručitelja i isporučitelja te ostali učesnici koji će biti uključeni u ovaj veliki projekt.
Očekivano vrijeme trajanja projekta je 24 mjeseca, a isporučitelj je konzorcij predvođen firmom KING ICT, zajedno s firmom B4B.

Na predstavljanju projekta, član Uprave HŽ Infrastrukture mr. sc. Ivan Vuković sažeo je glavni cilj projekta:
„Ovo je iskorak u budućnost što se tiče HŽ Infrastrukture. Uvođenjem ovog savremenog alata cilj nam je modernizirati poslovanje te imati tačan pregled imovine kojom raspolažemo kako bismo njome mogli kvalitetno upravljati i održavati ju.“


Procesi pokriveni integriranim IT sistemom upravljanja imovinom

Sistem omogućuje podršku procesima upravljanja i nadzora nad imovinom HŽ Infrastrukture i javnoga dobra, što uključuje kontinuirano praćenje i raspored održavanja, prijavljivanje kvarova, cjelokupni nadzor željezničke infrastrukture te povezivanje s GIS podsistemom. Važan je i nadasve koristan aspekt sistema to što omogućuje terenski rad pomoću mobilnih uređaja.

Kako će uvođenje sistema utjecati na poslovne rezultate HŽ Infrastrukture?

Uz modernizaciju poslovanja, uvođenje sistema upravljanja imovinom direktno će utjecati na poslovne rezultate firme.

Zahvaljujući poboljšanju radnih procesa i višem nivou upravljanja radnim zadacima i organizacijom održavanja, povećat će se raspoloživost željezničke infrastrukture.
Kroz unapređenje sposobnosti nadzora infrastrukture, povećat će se sigurnost.
Bolje upravljanje zalihama i optimizacija nabave dovest će do smanjenja operativnih troškova, a povećana transparentnost postignuta uvođenjem jedinstvenog sistema, omogućit će detaljno praćenje troškova u vezi s imovinom i resursima.

Opis rješenja Enterprise Asset Management

EAM (Enterprise Asset Management, upravljanje imovinom kompanije) rješenje podržava organizaciju da efikasno i održivo upravlja cijelim ciklusom održavanja fizičke imovine, u smislu performansi, rizika i troškova, u skladu s PAS 55/ISO-NP 55000 praksama dobrog upravljanja imovinom.

U okviru projekta, HŽ Infrastruktura uvodi rješenje za upravljanje održavanjem linearne imovine, raspoređivanje rada i upravljanje nekretninama; rješenje za integraciju s mjernim vozilom i podršku odlučivanju u planiranju održavanja željezničke infrastrukture; rješenja za prijavljivanje incidenata, nadzor infrastrukture i upravljanje tehničkom dokumentacijom.

Sistem će biti usko integriran s postojećim HŽ sistemima za daljinsko upravljanje i nadzor, GIS sistemom i novim kontaktnim centrom.

O isporučitelju projekta

Isporučitelj ovoga kompleksnog projekta je konzorcij predvođen firmom KING ICT, u partnerstvu s firmom B4B. Projekt je nastavak saradnje HŽ Infrastrukture s navedenim firmama, nakon završetka projekta implementacije sistema SAP ERP u nekadašnji HŽ holding.

„Dovršena implementacija SAP ERP sistema koji je svojevremeno uveden u nekadašnji HŽ holding, najbolji je pokazatelj naših kompetencija. Implementirani sistem tehnološka je osnova na koju će se nadograditi sistem za upravljanje imovinom. A upravo je rezultat toga projekta našem naručitelju bio garancija da ćemo i ovaj novi , kompleksan projekt, izvesti jednako uspješno.“, rekao je na predstavljanju projekta Ivan Ivković, član Uprave KING ICT-a.