Novosti

e-upisi u škole i na visoka učilišta


Cjeloviti sistem e-upisa ove je godine bio u službi više od 80.000 učenika osnovnih i srednjih škola, maturanata i budućih studenata.  

Sistem e-upisa na svim je nivoima potvrdio svoju vrijednost kao jedan od najvažnijih i najsloženijih pothvata u hrvatskom obrazovnom sistemu.

KING ICT je u saradnji s partnerima, Fakultetom elektronike i računarstva i CARNET-om, dao značajan doprinos informatizaciji hrvatskog obrazovnog sistema kroz tri projekta: eMatica, Nacionalni informacijski sistem prijava na visoka učilišta te Informacijski sistem prijave i upisa u srednje škole.

Već niz godina KING ICT radi na informatičkim projektima u obrazovanju. Tim od desetak stručnjaka, nosilaca brojnih certifikata, razvija rješenja za informatizaciju obrazovanja na vrhunskim tehnologijama.

Posljednji rezultat uspješnog rada i saradnje s partnerima je projekt e-Upisi – informacijski sistem prijave i upisa u srednje škole.

e-Upisi u srednje škole

Ove godine više od 45 hiljada učenika prošlo je kroz proces upisa u srednje škole, po prvi put proveden pomoću informacijskog sistema e-Upisi.

Sjedeći ispred računara, učenici su mogli birati određeni broj programa obrazovanja u odabranim školama, rangirati ih prema željenim prioritetima te na privremenim listama provjeravati svoj plasman i, nakon završetka upisa, saznati svoj uspjeh. Cijeli su proces prošli bez obilaženja škola, čekanja u redovima i dodatnih administrativnih procedura.

No, prednosti ovakvoga sistema nisu osjetili samo učenici već i nastavnici koji ove godine, zahvaljujući sinhronizaciji podataka o učenicima iz eMatice, nisu morali trošiti vrijeme na uređivanje dokumentacije, kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje je dobilo još jedan jednostavan i transparentan sistem za upise.

Informacijski sistem prijave i upisa u srednje škole e-Upisi razvio je KING ICT u saradnji s partnerima, prema modelu i iskustvima Nacionalnog informacijskog sistema prijava na visoka učilišta, koji budući studenti koriste već četvrtu godinu.

Sistem je razvijan na Microsoft tehnologijama. Budući da je za sistem upisa u srednje škole korištena ista softverska i hardverska platforma kao i za sistem upisa na visoka učilišta, uz minimalne investicije i u samo šest mjeseci, dobili smo provjeren sistem pune funkcionalnosti.

Preciznost, transparentnost i brzina procedure upisa postignuta je također sinhronizacijom podataka o cijeloj generaciji učenika završnog razreda osnovne škole iz eMatice u bazu e-Upisa.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović je izjavio: Ponosan sam, radostan i sretan jer predstavljam rezultate jednog od najsloženijih projekata ovoga ministarstva, a možda i svih ministarstava obrazovanja dosad. e-Upisi omogućili su nešto što je prije izgledalo kao gatanje i gledanje u kristalnu kuglu. Ovaj sistem omogućio je transparentne upise u srednje škole. Ministar je dodao kako je riječ o inovativnome sistemu koji će Hrvatsku uvesti u sam vrh evropskih politika te ćemo za njegov daljnji razvoj, uvjeren je ministar, dobiti i sredstva iz EU fondova.

Sistem e-upisa na visoka učilišta potvrdio se već četvrtu godinu zaredom

Nacionalni sistem upisa na visoka učilišta kojem je prva 2009./2010. godina bila testna, već je četvrtu godinu zaredom potvrdio svoje vrijednosti: to je sistem koji u potpunosti povezuje sve podatke o budućim studentima i raspoloživim studijima, pružajući im mogućnost da na jednom mjestu, na zaslonu računara, iz sata u sat prate svoje rezultate, od školskih ocjena do ispita državne mature i mogućnosti upisa na visoka učilišta u cijeloj Hrvatskoj.

Sistem svojim jasnim pravilima, transparentnošću, mnoštvom pravovremenih informacija i odličnim funkcioniranjem, svim budućim studentima daje potpuno jednaku poziciju u procesu polaganja ispita državne mature, realnom odabiru studija prema svojim mogućnostima te upisu na visoka učilišta.

Doista, jedina veza koja je potrebna za upis na fakultet je dobra internetska veza. Sve ostalo, već četvrtu godinu zaredom radi Nacionalni sistem upisa na visoka učilišta.

E-UPISI 2013: Hiljade učenika i studenata najbolja su potvrda spremnosti i kvaliteta sistema 

  • za upis u srednje škole prijavilo se 45.672 učenika
  • učenici su mogli birati deset programa u pet škola i mijenjati svoje prioritete – učinili su to 2,5 miliona puta – 90% upisalo ih se u škole koje su označili kao svoj prvi prioritet
  • na ispite državne mature izašlo je 34.482 pristupnika, koji su pisali 139.887 ispita
  • u ljetnom upisnom roku pravo na upis na studijske programe visokih učilišta ostvarila su 29.772 kandidata