Naša događanja

Održana 10. jubilarna konferencija Dan otvorenih integracija KING ICT-a


Hoće li nas biti dovoljno i hoćemo li dovoljno znati? Hoćemo li otkriti Higgsov bozon ili smo ga već otkrili? Hoće li na svakog stanovnika Zemlje uskoro biti i po sedam raznih uređaja, naravno, pametnih?

To su nasumice, ali ne slučajno povezana pitanja iz niza izlaganja na Danu otvorenih integracija KING ICT-a, poslovno-informatičkoj konferenciji koja se održala po 10. put!
Glavna tema jubilarne konferencije simboličnog naziva „10 Dana kao 10 godina“ bila je decenija informatizacije u Hrvatskoj, osvrt na unapređenje poslovanja i općeg načina života te funkcioniranja društva zahvaljujući ICT projektima.

Učesnike je uvodno pozdravio predsjednik Uprave KING ICT-a Plamenko Barišić, osvrnuvši se na ICT industriju u posljednjih deset godina. Uspostavljen je niz kvalitetnih informatičkih odjela, stvoreno mnoštvo firmi i što je najbitnije, više od 30.000 ICT profesionalaca trenutno radi u ICT i telekomunikacijskom sektoru. U svjetskim smo se razmjerama pokazali konkurentnima kada je riječ o znanju, vještinama i sposobnosti ICT profesionalaca. Veoma su rijetki slučajevi da ICT sistemi nisu ispunjavali svoje zadaće ili da su prouzrokovali neku značajniju štetu u poslovanju, a to je dokaz kvalitete i pouzdanosti industrije koja je, uostalom, proglašena strateškom.

No, Barišić je istaknuo činjenicu da nas je svake godine sve manje, jer se rađa manje djece, a mnogi odlaze u inostranstvo. Ilustrativni su oglasi na društvenim mrežama u kojima se doslovno traže šleperi programera za rad u Zapadnoj Evropi. Također, napominje da je krajnji trenutak za efikasan sistem cjeloživotnog učenja jer moramo shvatiti da dojučerašnje obrazovanje malo vrijedi ukoliko ga ne oplemenjujemo i stalno ne provjeravamo jesmo li dovoljno kompetentni i konkurentni.

U proljeće 2005. Facebook praktično još nije postojao, bit će registrovan tek u ljeto te godine. Danas je Facebook zajednica najveća „grupacija“ ljudi na svijetu, veća od stanovništva bilo koje zemlje ili pripadnika neke religije… Te 2005. iPhone je još „daleko“ – pojavit će se dvije godine poslije. Danas je Apple najveći svjetski proizvođač – satova! Da, jer njegovi su pametni.
I doista se ne čini dalekim trenutak kad ćemo kafu u kafiću moći platiti pogledom, kao što je prikazano u prezentaciji o trendovima i novim tehnologijama.

Na okruglom stolu „ Koliko nam je informatizacija u deset godina promijenila živote i poslove, a što nas tek čeka“, predsjednici Uprava OTP banke Hrvatska Balasz Bekeffy i APIS IT-a Hrvoje Somun te Ivica Perica, direktor u Odjelu poslovnog savjetovanja Delloittea i Sonja Popović, direktorica SAP Hrvatska , govorili su o izazovima u njihovom biznisu u ovom trenutku, o konkurenciji te o informatizaciji u slijedećih deset godina. Za uvod u okrugli sto, Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog nedjeljnika Lider prikazao je informatičku revoluciju svuda oko nas onako kako ju je doživio "običan korisnik", konzervativan, ali još uvijek sklon prihvaćanju promjena.

Dejan Ljuština, član Uprave PwC Hrvatska govorio je o glavnim pokretačima koji mijenjaju ICT eko sisteme, a prvo mjesto svakako pripada mobilnosti. Ljuština je predstavio nove igrače na tržištu koji bez ulaganja u infrastrukturu, u godini dana stižu od nule do miliona korisnika ili dolara prometa. Osvrnuo se i na „big five“ koji (još uvijek) vladaju globalnim tržištem i usmjeravaju trendove. Uglavnom, promjene se događaju preko noći, nestaju podjele na sektore industrije ili usluga kao što nestaju i barijere, pa gotovo svako s dovoljno mobilnom i dovoljno atraktivnom idejom može stupiti na tržište koje je uvijek globalno. Investirat će se u projekte koji imaju mobilna rješenja, u one koji povezuju različite sektore usluga i one koji otvaraju nove mogućnosti u području obrazovanja i zdravstva.

Jubilarnu konferenciju su otvorila i zatvorila dva univerzitetska profesora – rektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. Damir Boras analizirao je izazove i nedoumice hrvatskog visokog obrazovanja u koje se ulaže samo 0,89% BDP-a u srazu s potrebama tržišta. Iznio je i jednu činjenicu iz stvarnosti – nema dovoljno kandidata koji mogu položiti ispite potrebne za upis na tehnološke fakultete. Jednostavno, Sveučilište bi moglo i htjelo „proizvoditi“ više stručnjaka za ICT i slične industrije kad bi bilo dovoljno „štofa“.

Na kraju niza izlaganja o svijetu koji se potpuno promijenio u samo desetak godina, a mijenjat će se svakoga dana, prof. dr. Ivica Puljak sa splitskog FESB kao motivacijski govornik otišao je korak dalje – u svemir. U izuzetno zanimljivom izlaganju „ Što sve znamo o svemiru, a što još ne znamo?“, prof. Puljak je govorio o istraživanjima nastanka svemira (najširoj javnosti poznatijoj kao „potraga za Božijom česticom“ iako naučnici to nikad tako ne bi rekli.) Hrvatska je jedna od četrdesetak zemalja, a naš prof. Puljak jedan od 3000 naučnika koji sudjeluju u tom impresivnom naučnom poduhvatu.

Dan otvorenih integracija okupio je i ove godine nekoliko stotina menadžera i članova uprava uglednih privatnih i javnih firmi, utjecajnih privrednika i stručnjaka, predstavnika javne i državne uprave.

Tradicionalno atraktivna DEMO soba na konferenciji firme KING ICT, Dan otvorenih integracija, ove je godine obilovala tehnološkim novitetima i ekskluzivama iz područja tehničke zaštite, pasivnih mrežnih rješenja, sistema automatizacije pametnog doma te razvoja softvera i IT infrastrukture i logičke sigurnosti:

 • Integrirana konvergentna rješenja sistema mrežnog video nadzora i kontrole pristupa zasnovana na najnovijim tehnologijama nadzora i upravljanja firme Genetec (Plan Manager)
 • Sistem kontrole pristupa uz autorizaciju putem pametnog telefona na beskontaktnim pametnim čitačima s NFC, Bluetooth podrškom firme HID
 • Najnovija generacija mrežnih kamera firme Axis i Bosch. Prikaz nove tehnologije panoramskih i 4K kamera, kao i antivandalnih kamera za urbano okruženje
 • Sistem nadzora ključeva - napredno upravljanje izdavanjem ključeva, kroz integraciju sa sistemom pametnih kartica, oslobađanje određenih ključeva na osnovu autorizacije karticom te praćenje aktivnosti nad ključevima
 • Integrirano rješenje IP portafonske komunikacije - prikaz najnovije generacije portafonskih jedinica firme Stentofon te demonstracija integracije sa sistemom IP telefonije i aplikacijom sistema pametnog doma
 • Sistem pametnog doma - prikaz upravljanja multimedijom, rasvjetom, grijanjem/hlađenjem, upravljanje portafonskim pozivima, sistemom tehničke zaštite, praćenje potrošnje energije…
 • Nova generacija podatkovnih centara i napredni koncepti strukturnog kabliranja
 • eDozvola - informacijski sistem za izdavanje dozvola za gradnju i upotrebu
 • Geoportal - centralni preglednik prostornih podataka nove generacije
 • Integrirana rješenja za enkripciju, klasifikaciju i sprečavanje odljeva podataka te najbolje prakse u njihovoj primjeni
 • Cisco dCloud - Ciscova demonstracijska platforma nove generacije koja omogućuje prilagodljive, podržane demonstracije uz pomoć internetske veze i krajnjih korisničkih uređaja

Ovogodišnja konferencija donijela je zanimljivu novost, poslovno-tehnološke radionice, na kojima su prijavljeni učesnici mogli čuti i naučiti više o pojedinim novim tehnologijama i sudjelovati u raspravama o tim tehnologijama.