Novosti

8. konferencija "Dan otvorenih integracija"


Originalne ideje koje su ispred konkurencije, multidisciplinarnost te dugotrajan i fokusiran rad, preduvjet su uspjeha, rekao je prof. Ivan Đikić, najpoznatiji hrvatski naučnik u svijetu, u svom predavanju o kreativnosti i obrazovanju koje je održao na Konferenciji Dan otvorenih integracija KING ICT-a.

S više od 300 učesnika iz informatičke i drugih industrija te državne i javne uprave, Konferencija Dan otvorenih integracija ponudila je perspektivu, informacije o investicijama i mogućnostima finansiranja iz fondova EU-a, te ideje i bolje priče od onih koje svakodnevno slušamo.

To je i bio cilj i glavna poruka Dana otvorenih integracija, kako je u uvodnom izlaganju naglasio Plamenko Barišić, predsjednik Uprave KING ICT-a.

Učesnike Konferencije Dan otvorenih integracija koja se održava već po osmi put, uvodno je pozdravio potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Uz opasku da u ovom trenutku na tržištu samo četiri djelatnosti stvaraju više od 25.000 kuna dodane vrijednosti po zaposleniku – energetika, finansije, farmaceutika i IT industrija, Grčić je naglasio da je ulazak Hrvatske u EU važan događaj koji će u praksi mijenjati način razmišljanja u hrvatskoj privredi. EU fondovi nude velike mogućnosti, naglasili su i ministar Grčić i njegov pomoćnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Matija Derk koji je detaljno govorio o preduvjetima za EU finansiranje, i o tome kako se trenutno „u pozadini“ odvija veliki i zahtjevan posao određivanja prioriteta, programa i izrade svih potrebnih dokumenata, a to će direktno utjecati na našu uspješnost u korištenju evropskih fondova u sljedećim godinama.

Temu je proširio Alen Paić iz OECD-a, stručnjak za konkurentnost, koji vodi OECD-ov odjel za investicije u Jugoistočnoj Europi. Njegovo je izlaganje bilo fokusirano na tri ključna pitanja – direktne strane investicije, status poduzetništva i obrazovanost radne snage. Paić je naglasio da postoje različite vrste ulaganja – negdje investitor traži veliko i solventno tržište, negdje konkurentnost proizvodnje, negdje visokokvalificirane ljude. Podaci govore da je u Hrvatskoj 70% ulaganja u finansije, trgovinu i uslužne djelatnosti, dakle to su ulaganja koja je ponajprije zanimalo tržište. Najmanji se dio odnosi na ulaganja koja potiču proizvodnju i transfer tehnologija te tako otvaraju nova radna mjesta. Između ostaloga, gosp. Paić je rekao da za uspješno privlačenje investicija treba pronaći najbolji omjer dodane vrijednosti koju investitor dobiva i cijene investicije.

Upravo su istraživanja OECD-a pokazala da se svaki euro uložen u istraživanje i razvoj, nakon pet godina vraća privredi u 12 do 15 puta većem iznosu. O kreativnosti i interdisciplinarnom obrazovanju u svijetu u kojem društva napreduju razmjerno njihovom ulaganju u obrazovanje, govorio je najugledniji hrvatski naučnik u svijetu prof. Ivan Đikić, poseban gost Konferencije.

Njegovo je predavanje izazvalo izuzetnu pozornost učesnika Konferencije, a prof Đikić je govorio o radu svog internacionalnog i multidiscplinarnog tima te o funkcioniranju dvaju naučnih instituta u kojima je angažiran. U Njemačkoj, zemlji kojoj se ne može poreći uspješnost, u 10 je godina, uz redovno velike budžete za naučna istraživanja, uloženo još 1,9 milijardi eura samo u naučnu izvrsnost. Kompetitivnost i izvrsnost su put koji treba slijediti jer to privlači donacije, stipendije i druge oblike finansiranja istraživanja.

Prof. Đikić je naglasio kako bi Hrvatska trebala pokloniti povjerenje i posvetiti daleko veću pozornost svojim uspješnim naučnicima koji bi trebali imati odlučujuću riječ i u stvaranju novih zakona koji će regulirati to područje, bez utjecaja politike, različitih interesnih grupacija i izbornih ciklusa.

Na Konferenciji koja okuplja niz stručnjaka iz informatičke industrije, bilo je riječi i o nezaustavljivim trendovima koji mijenjaju svakodnevni život, potražnju i navike potrošača, a samim time i način na koji firme, posluju, nude i proširuju svoje proizvode i usluge, poput društvenih mreža, clouda i mobilne tehnologije. O tome je govorio Ivan Maglić, regionalni direktor firme Gartner Adriatic / Calisto.

Na Danu otvorenih integracija predstavljen je novi, izuzetno atraktivan projekt firme Aquis ZEZ – Znanstveni (Naučni) edukativno-zabavni centar koji je već dobio potporu nadležnih ministarstava, Instituta Ruđer Bošković te najave mogućnosti finansiranja iz evropskih fondova. Takvi su centri u evropskim metropolama središta koja okupljaju mlade naučnike i privlače nove generacije budućih stručnjaka. Kao i u drugim, već potvrđenim projektima takve vrste u Evropi, to je mjesto popularizacije nauke koje potiče na cjeloživotno učenje i inovativnu upotrebu tehnologija. Među ostalim, ZEZ centar svojim konceptom pokreće nedovoljno iskorištenu poslovnu nišu, naučno-kulturni turizam.

I sama prezentacija ZEZ-a doslovno je digla dvoranu na noge i zapalila vatru, jer su promotori nauke na vrlo zabavan i atraktivan način učesnicima objasnili nekoliko fizikalnih pojava, približivši im kako će nauka izgledati u centru ZEZ.

DEMO SOBA: INFOMATIČKA TEHNOLOGIJA MIJENJA NAČIN NA KOJI ŽIVIMO, STANUJEMO, POSLUJEMO...

Zaštitni znak Dana otvorenih integracija KING ICT-a svakako je DEMO soba u kojoj je na nov i atraktivan način predstavljen niz zanimljivih informatičkih rješenja KING ICT-a i njegovih partnera.

Učesnici Konferencije su tako mogli vidjeti, doživjeti, dotaknuti i isprobati rješenja koja donose brojne uštede u potrošnji energenata i u održavanju nekretnina, a produktivnost u upravljanju nekretninama povećavaju za čak 40%. Samo je jedan klik dovoljan kako bi se pokazali ažurni podaci o potrošnji struje, plina, vode, kao i podaci o stanju opreme. U trenu se može doznati kako stvari stoje s ugovorima o najmu, koji su zadaci ostali nedovršeni, gdje se pojavilo "vanredno stanje". Za sve to dovoljan je samo web preglednik kojem se može pristupiti pomoću računara ili bilo kojeg mobilnog pametnog uređaja.

Ispravno projektiran i realiziran koncept pametnog doma donosi velike uštede i komfor stanovanja koji daleko odskače od svega na što smo navikli. Bilo je stvarno zanimljivo upoznati mogućnosti i komfor koji pruža sistem upravljanja pametnim domom te mogućnosti njegove integracije s ostalim sistemima u zgradi.

Kako riješiti izazove pouzdane naplate u internetskoj prodaji? Odgovor je CorvusPay, sistem za procesiranje kartičnih transakcija. Sistem podržava sve kartice poznate i prihvaćene u svijetu – Visa, MasterCard, Maestro, American Express, Diners, JBC, Discover. Funkcionalnost Corvus CPS sistema prikazana je na primjeru integracije sa eKupi web-shopom.

Svakoga bi zainteresiralo kako se može efikasno upravljati dokumentima u javnom sektoru, jer to se odražava na svakodnevni život svih nas. U DEMO sobi moglo se vidjeti kako izgleda uređeno kancelarijsko poslovanje državnih agencija, kako se upravlja poljoprivrednim zemljištima "na nivou kvadratnog metra" te koliko je vremena stvarno potrebno za podnošenje zahtjeva za penzionisanje. "Otkriveno" je kako se kontrolirano provodi javna nabava te kako lakše izvaditi građevinsku dozvolu. I to sve on-line!

Planiranje poslovanja i sigurnost mreže u firmi dva su različita no "vječna" izazova za koja su u DEMO sobi ponuđena rješenja. Prvo je jedinstveni izvještajni sistem koji omogućuje precizno praćenje izvršenja poslovnoga plana, a rukovodstvu omogućuje uvid u trenutnu realizaciju. Sistem poboljšava proces planiranja, omogućuje višedimenzionalne analize i skraćuje vrijeme potrebno za prikupljanje informacija i izradu izvještaja.

Sigurnosne prijetnje IT sistemu moguće je prepoznati prije no što se bilo što dogodi. Moguć je direktan uvid u aktivnosti unutar IT sistema i moguće je provesti djelotvornu istragu na osnovu snimljenog mrežnog prometa i zabilježenih sigurnosnih zapisa.

A ako zaposlenici žele koristiti svoje privatne pametne telefone, tablete ili laptope u poslovnom okruženju, to je lako odobriti jer postoje rješenja da se zadrži nivo sigurnosti i kontrole nad poslovnim aplikacijama. Svi će se osjećati bolje.

Zna li vaša mreža prepoznati razliku između važnog prometa poput IP telefonije, web pristupa, online sastanaka i onog "rekreativnog", poput igrica, videa...?

Učesnici Konferencije upoznali su rješenje koje omogućuje analizu i identifikaciju prometa koji generiraju stotine poslovnih i drugih aplikacija, u stvarnom vremenu. Osigurano je ono što je važno – zagarantirana propusnost za poslovne aplikacije i potrebe.

Proizvodi i usluge zasnovane na satelitskim tehnologijama imaju široku i efikasnu primjenu, u službi su ljudi i njihove sigurnosti. U DEMO sobi pokazana su KING-ova rješenja koja su našla svoju ulogu u ARKOD-u, evidenciji korištenja poljoprivrednog zemljišta na osnovu koje se isplaćuju poticaji u poljoprivredi te u HAK-u, gdje omogućuju brzu intervenciju jer se lako mogu locirati raspoloživa vozila za pomoć te jednostavno odabrati optimalna ruta kretanja prilikom intervencije.